İsotun faydaları
Yazar: Eyyüpsabri Kaya Okunma Sayısı: 5569 Yayınlanma Tarihi
02
May
2018
Yorum: 0
Ülkemizde yer alan her bölgenin, her şehrin kendine has lezzetleri hem ülkemizin damak zevkini geliştiriyor hem de doğanın bizlere sunmuş olduğu eşsiz şifalardan faydalanmış oluyoruz. Dünyada bir çok bölgede yetişmeyen meyveler sebzeler ve bunlara ek olarak baharatlar ülkemizde kolay bir şekilde ulaşılmakta ve bunun beraberinde de bir çok ülkeye de ihraç edilmektedir. Dünya mutfağında acı seven acılı yemekler tüketen nadir ülkelerden biriyiz. Ancak bu acı çeşitliliği bizlerde diğer ülkelere ve mutfaklara göre çok daha fazladır. Kırmızı biber, pul biber, isot gibi adını sayamadığımız bir çok acı çeşidi Türk mutfağının demir başlarını oluşturmaktadır. Özellikle Anadolu bölgesinde yer alan iç Anadolu doğu Anadolu bölgelerinde acısız bir yumurta bile yenmemektedir. Fakat oralarda üretilen ve doğal yollarla sofralarımıza kadar gelen acı diğer kıyı şehirlerine göre daha konsantre olmuş bir haldedir. Çünkü bu bölgelerdeki yetiştirilen biberler hem kurutulmasından dolayı hem de geliştirilmesinden dolayı diğer bölgelerde yetişen biberlere göre farklılık göstermektedir. Özellikle Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlı Urfa gibi bölgelerde yetiştirilen biberler bu şehirlerin oldukça ünlü meşhur baharatlarındandır. Ve bu bölgede yetiştirilen pul biberler dünyanın dört bir tarafına ihraç edilmektedir. İhraç edilen biberlerden biri olan isot diğerlerine göre daha fazla işlem görmüş tabiri caizse daha meşakkatli bir baharattır.
İsot, Şanlıurfa yöresine ait olan ve o bölgenin kendine has bir kurutma şekli ile kurtulmuş olan baharat dünyasının hatırı sayılır çeşitlerinden biridir. İsot son zamanlarda insanların daha sık adını duyduğu bir baharat olmaya başlamıştır. Bunun sebebi ise her şehre hatta her mahalleye açılan çiğ köfte dükkanlarıdır. Şanlı Urfa’nın kendine has yöresel lezzetlerinden biri olan isot oradaki halkın sabah akşam sürekli olarak tükettiği bir baharattır. Bu baharat sadece yemeklere yöresel lezzetlere tat ya da renk katmak için değil aynı zamanda sağlık amaçlı da kullanılmaktadır.İsot; diğer biberlerden farklı olarak öncelikle Şanlıurfa’ya ait olan biberlerin toplanması ile bu fark başlar. Daha sonraki kuru pul biberler kurutulurken güneşin altında daha fazla tutularak neredeyse acısının özdeşliğini kazanmaktadır. Bu davranışla beraber isotun rengi de diğer biberlerden farklı olarak daha siyaha dönük bir renk halini alır. Bu da isotu diğer biberlerden ayırt etmeniz için yardımcı olacaktır. İsot Şanlıurfa’ya has bir şekilde yapılsa da diğer şehirlerde de isot üretimi ve tüketimi oldukça fazladır. Ancak Şanlıurfa’da yapılan isot biberleri daha doğal yöntemler ile kurutulmakta bu da kendine has tadının kaybolmamasına neden olmaktadır. Her ürün de olduğu gibi isotun da kullanım dozu olmalı ve kişi nerelerde kullanacağını bilmelidir. Aksi halde istemediğiniz sonuçlar doğurabilir ve tadını beğenmeyeceğiniz yemekler ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
İsotun Faydaları
1. Vücuttaki Fazla Yağları Yakar
Vücutta oluşan yağlar zaman zaman hem kişinin sağlığını tehdit etmekte hem de hareketlerini kısıtlamaktadır. Zaman içerisinde kilo bir çok sağlık sorunun ana nedeni olabilir. Ancak kişi yağlarının fazlalığından sonra düzenli beslenir ve bunun yanı sıra kilo vermesinde yardımcı olacak olan isotu da doğru ve dozunda tüketirse hızlı bir şekilde vücudunda oluşan fazla yağların yakıldığını hissedecektir. İsot vücudun ısısının artmasına neden olan bir maddeye sahiptir. Bu madde ile birlikte yıkım reaksiyonları için gerekli olan enerjiyi ısıdan sağlayarak hızlı bir şekilde reaksiyonlar gerçekleşecek ve yağlar yakılacaktır.
2. İltihapları Kurutarak Antibiyotik Etkisi Gösterir
Özellikle soğuk kış aylarında kişi oldukça fazla enfeksiyon kapabilmektedir. Özellikle bulaşıcı hastalık niteliğinde sayılan hastalıkların sebep olduğu enfeksiyonları gidermek ve oluşturdukları iltihabı da kurutmak için kişi isot kullanabilir. İsot, vücutta bulunan mikroplara karşı vücudu korur.
3. Ağrıları Gidermekte Etkilidir
Ağrıların ortadan kalkması her zaman ilaçlar sayesinde olmayabilir. Kişinin ağrı eşiğini yükseltecek ve buna bağlı olarak daha az ağrı çekmesine neden olacak olan isotta ağrı kesici etkiye sahiptir. Bu etki özellikle diş ağrılarında etkilidir.
4. Soğuk Algınlığına İyi Gelir
Soğuk kış aylarında bir salgın gibi dolaşan soğuk algınlığı ve türevleri olan hastalıklar oldukça kolay bulaşır. Çünkü bu aylarda vücudumuzun bağışıklık sistemi her zamankinden çok daha düşüktür. Bunu fırsat bilen soğuk algınlığı virüsü kişiyi güçsüz düşürür. Ancak yemeklerde kişi isot kullanırsa bu soğuk algınlığına kolay ve çabuk bir şekilde atlatabilir.
5. Sindirimi Kolaylaştırır
Sindirim yediklerimiz veya içtiklerimizden dolayı oldukça kolay etkilenir. Kimi besinleri pek düşünmeden tüketsek de sindirimimiz bunun sıkıntısını çekecek olan ilk sistemdir. Sindirim sistemi hassas bir yapıya sahiptir. Sindirimi hızlandıracak şifa dolu baharatlardan biri de isottur. İsot içeriği sayesinde sindirim olaylarının daha da hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayarak sindirim sistemindeki yavaşlığı ortadan kaldırır. Ancak dozuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde daha büyük sindirim sorunları yaşayabilirsiniz.
6. Afrodizyak Etkisi Gösterir
Kadınlarda ve erkeklerde cinsel isteği artıran bazı besinler ve baharatlar vardır .Bu baharatlardan biri de isottur. Afrodizyak etkisine sahip olan isotun cinsel hazzı ve isteği artırdığı düşünülmektedir.
7. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bağışıklık sistemi yediğimiz ve içtiğimiz besinler sayesinde ya güçlenir ya da güçsüzleşerek kişinin bir çok hastalığa yakalanmasına neden olur. Bağışıklık sistemini olumlu yönde etkileyecek olan baharatlardan biri de isottur. İsot bağışıklık sistemine oldukça fazla destek olarak kişiyi bir çok hastalığa karşı kalkan oluşturmasına neden olur. Bu vücudun bağışıklık sistemini artırsa da kişinin kullanırken dozunu iyi ayarlaması gerekmektedir. Aksi halde başta mide olmak üzere diğer sindirim organları bu durumdan oldukça olumsuz etkilenerek kişinin başka sağlık problemleri yaşamasına neden olacaktır.
İsot Nasıl Tüketilir?
“İsot nasıl tüketilir?” sorusunu Şanlıurfa halkı her yemeğe katarak cevaplamaktadır. Ancak alışkın olmayan kimseler için faydasından çok zararının olacağını söylemeliyiz. Bu nedenden dolayı kullanım alanlarını ve beraberinde dozunu da iyi ayarlamak gerekmektedir. Genellikle pul bibere benzer yapısından ve tadından dolayı pul biberi yakıştırdığınız her yemeğe isotu da daha az miktarda ekleyebilirsiniz. Bu yemeklerin daha lezzetli bir hale gelmesini sağlayacaktır. İsot aynı zamanda eski zamanlarda bir tedavi biçimi olarak da kullanılmaktadır. İyi bir mikrop kırıcı olduğuna inanan yerel halk bunu yaralara ya da mikrop kapma potansiyeli olan bölgelere uygulayarak kullanmaktadır. Ancak bunu direkt olarak sürmek acıya verici olabilir. Bu nedenden dolayı bu bölgelere sürülecek olan isotun zeytinyağı ile karıştırılmasında fayda olacaktır. İsot aynı zamanda zaman zaman yapılan içecekler de de kullanılmaktadır. Özellikle soğuk kış aylarında bitki çaylarının içerisine bir miktar isot koyulduğu takdirde enfeksiyonlara karşı doğal bir kalkan oluşturabilir.
Yorumlar