Şanlıurfa'nın yöresel yemekleri
Şanlıurfa' nın 10 Yöresel Yemeği İsimleri Ve Yapılışları Şanlıurfa ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde turistlerin yöresel yemeklerin yapılış ve isimleri alt tarafta belirtilmiştir.
İsotun faydaları
Ülkemizde yer alan her bölgenin, her şehrin kendine has lezzetleri hem ülkemizin damak zevkini geliştiriyor hem de doğanın bizlere sunmuş olduğu eşsiz şifalardan faydalanmış oluyoruz. Dünyada bir çok bölgede yetişmeyen meyveler sebzeler ve bunlara ek olarak baharatlar ülkemizde kolay bir şekilde ulaşılmakta ve bunun beraberinde de bir çok ülkeye de ihraç edilmektedir. Dünya mutfağında acı seven acılı yemekler tüketen nadir ülkelerden biriyiz. Ancak bu acı çeşitliliği bizlerde diğer ülkelere ve mutfaklara göre çok daha fazladır. Kırmızı biber, pul biber, isot gibi adını sayamadığımız bir çok acı çeşidi Türk mutfağının demir başlarını oluşturmaktadır. Özellikle Anadolu bölgesinde yer alan iç Anadolu doğu Anadolu bölgelerinde acısız bir yumurta bile yenmemektedir. Fakat oralarda üretilen ve doğal yollarla sofralarımıza kadar gelen acı diğer kıyı şehirlerine göre daha konsantre olmuş bir haldedir. Çünkü bu bölgelerdeki yetiştirilen biberler hem kurutulmasından dolayı hem de geliştirilmesinden dolayı diğer bölgelerde yetişen biberlere göre farklılık göstermektedir. Özellikle Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlı Urfa gibi bölgelerde yetiştirilen biberler bu şehirlerin oldukça ünlü meşhur baharatlarındandır. Ve bu bölgede yetiştirilen pul biberler dünyanın dört bir tarafına ihraç edilmektedir. İhraç edilen biberlerden biri olan isot diğerlerine göre daha fazla işlem görmüş tabiri caizse daha meşakkatli bir baharattır.
Şanlıurfanın Tarihi Yerleri
Şanlıurfa, Mezopotamya'nın en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Şanlıurfa, su kaynaklarına yakın olması ve ticaret yolları üzerinde bulunmasından dolayı tarih boyunca stratejik bir öneme sahip olmuştur. Kentin 11 bin yıllık bir tarihi geçmişi vardır. Merkeze bağlı Örencik köyü sınırları içinde yer alan Göbekli Tepede yapılan kazılarda ele geçen buluntular bu tarihi geçmişi kanıtlamaktadır. M.Ö. 9 binli yıllara uzanan bu süreçte; Ebla, Akkad, Sümer, Babil, Hitit, Hurri-Mitanni, Arami, Asur, Pers, Makedonya, Roma, Bizans gibi uygarlıkların egemenlikleri altında yaşayan Urfa 1094 yılında Selçuklu topraklarına katılmış, 1098’de Haçlı kontluğu idaresine girmiştir. Eyyubi, Memluk, Türkmen aşiretleri, Timur Devleti, Akkoyunlular, Dulkadir Beyliği, Safevilerden sonra da Osmanlı sınırları içine katılmıştır.
Şanlıurfa Tarihi
Şanlıurfa'nın tarihi,urfa tarihi,peygamber şehri urfa,urfa nasıl bir yer,urfanın ilçeleri nelerdir,urfa hangi bölgeye aitdir,urfa plakası kaçtır,urfanın neleri meşhurdur,urfaya nasıl gidilir